Ieder van ons moet ieder jaar het gewicht van een olifant besparen op CO2, willen we er met zijn allen 49 procent minder van hebben in 2030. Die doelstelling uit het klimaatakkoord moeten we halen om de stijging van de temperatuur binnen de perken te houden. Dat wil zeggen: bij twee graden max. Loopt het kwik toch verder op dan smelt de Groenlandse ijskap net zo hard als een suikerbeestje op je tong. Dat moeten we niet hebben.

Vijfduizend kilo per persoon, dat is dus per gezin zo ongeveer een klein circus dat je niet uit het raam mag laten vliegen of via het dak mag laten ontsnappen. Isoleren is het devies. Om mee te beginnen tenminste. Want ​minder
​ fossiele brandstoffen is een stap,​ geen fossiele brandstoffen een oplossing. Bovendien moet de teller van de CO2 uitstoot in 2050 op bijna nul staan. Met halve maatregelen halen we dat niet.

Duurzaam Den Haag: mensen willen graag

In Den Haag willen ze daarom in 2030 van het gas af zijn. In tien buurten zijn ze al een begin aan het maken. In drie ervan is de stichting Duurzaam Den Haag (DDH) aanjager van die energietransitie. In ‘hun’ buurten willen ze de komende jaren 10.000 huizen energieneutraal maken. Moerwijk-Oost zit ook in de bundel.
De stichting liet onderzoeken hoe het in Den Haag met de ​hearts and minds
​ gesteld is als het om het verduurzamen van huizen gaat. De conclusie:de meeste mensen willen graag maar weten niet goed hoe ze moeten beginnen. Vanuit dat vertrekpunt is DDH actief in de buurten, luistert ze naar bewoners, geeft praktisch advies en tekent ideeën en verlanglijstjes op.

De deskundigen komen dus niet vertellen hoe het allemaal zit, omdat ze bij DDH wel begrijpen dat klimaatverandering niet je grootste kopzorg is als je financieel in zwaar weer verkeert. Dat maatregelen goed zijn voor het milieu, dat zal wel, zullen ze in Moerwijk soms denken. Dat ze er meer comfort en lagere energiekosten voor terugkrijgen zal ze meer aanspreken. Voor iedereen geldt dat een beter klimaat begint bij je eigen betere woning. Maar juist mensen die op achterstand staan- geen cent te makken en schimmel op de muur- hebben het meest te winnen. Zo bezien is het Klimaatakkoord de ideale stok achter de deur om het achterstallig onderhoud in de wijk grondig aan te pakken.

108 miljard investeren

Volgens Aedes, de koepel van woningbouwverenigingen, moet er 108 miljard euro worden geïnvesteerd om de sociale huurwoningen in Nederland energieneutraal te krijgen. Voor Moerwijk mag er nog wel een potje bij, want “de woningen moeten gezond en goed zijn voor ze van het aardgas afgaan”, zegt Denise Rifaela, lid van
het buurtteam, waarin ze met buurtgenoten samenwerkt met DDH. De energieomslag komt voor haar als geroepen, na jaren strijden voor betere huizen in haar wijk. Volgens Rifaela is het tijd voor actie.

Made in Moerwijk: werkgelegenheid door Klimaatakkoord

Bij Made in Moerwijk willen ze òòk graag aan de slag. Opleidingsplaatsen scheppen voor werkloze jongeren bijvoorbeeld, met ook daar het Klimaatakkoord als aanjager. Want er zijn nogal wat vakmensen nodig om al die huizen te upgraden. Die kun je maar beter nu al gaan opleiden.

De formule is dus: huizen energieneutraal maken = klimaatdoelen halen + werkgelegenheid scheppen.

Thermo-ondergoed

De regering houdt het vooralsnog op spiegeltjes en kralen met de 100 miljoen die ze jaarlijks op de rekening van de corporaties wil bijschrijven. Dat bedrag kan ze beter steken in kerstpakketten met thermo-ondergoed voor alle huurders. Dan blijven ze lekker warm als het in januari gaat vriezen en ze de kachel laag zetten vanwege de hoge gasrekening. Dat de ChristenUnie de minima wil compenseren is mooi, maar daarmee blijven de olifanten nog steeds uit de ramen vliegen. Misschien kunnen die worden opgevangen door bedrijven die wèl kansen zien als ze voor het grijpen liggen. (Denk aan die grote energieleverancier die asbestdaken gaat omtoveren in energiecentrales). Naar verwachting komt het kabinet a.s. vrijdag met een aanpak n.a.v de resultaten van de klimaattafels. Vol verwachting klopt mijn hart, want In deze tijd van het jaar is er altijd kans op een wonder.

-Monique