Meisjes en jongens uit Moerwijk en verre omgeving kunnen bij Sparkle in Style een opleiding volgen en zich op allerlei vlakken ontwikkelen. Het leerbedrijf voor uiterlijke verzorging is tevens een veilige haven voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen is welkom. De leerlingen Faiseline, Djarissa en Jessie hebben in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zij doen hun verhaal.
 
“Nog een paar weken en dan heb ik mijn certificaat voor kapster”, zegt Faiseline trots. “Ja, ik weet zeker dat ik het haal!” De enthousiaste leerlinge van Sparkle in Style blaakt van zelfvertrouwen. Dat was wel eens anders, want Faiseline Dossett (26) heeft al meerdere cursussen en opleidingen niet kunnen afmaken. Maar drie maanden, twee dagen in de week onder de vleugels van Ruby Pracht bij Sparkle in Style, heeft haar leven veranderd. 
 
Sparkle in Style, onderdeel van de sociaal maatschappelijke onderneming Made in Moerwijk, is een leerbedrijf dat jongeren en ouderen de mogelijkheid biedt om een vak te leren in de uiterlijke verzorging. Naast het leren van een vak, zoals visagist(e), kapper(ster) of nagelstylist(e), spelen ook sociale en werknemersvaardigheden een rol bij de opleiding, met name bij leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tevens wordt er gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Sparkle in Style wordt geleid door Ruby Pracht, die zowel ervaren is als styliste als re integratiebegeleider en trainer. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn bij Sparkle in Style”, zegt Pracht over haar bedrijfsfilosofie. “En natuurlijk moet er geleerd worden, en geluisterd en gepresteerd, maar als je hier binnenkomt wil ik dat je het gevoel hebt dat je je hier fijn en veilig voelt.”

Ruby Pracht

 

 

Droom waarmaken

De Rijswijkse Faiseline, moeder van twee, wilde al langer iets met haarverzorging gaan doen, maar ze twijfelde of ze het wel zou kunnen. “Ik heb eerst andere dingen probeerd. Opleidingen tot beveiliger of receptioniste heb ik niet afgemaakt. Maar ik wist dat ik iets moest gaan doen want ik was het thuiszitten zat. Ik ben blij dat ik via de gemeente Rijswijk bij Sparkle in Style terecht kon want nu ben ik toch mijn droom aan het waarmaken.” Faiseline hoopt snel aan de slag te kunnen bij een kapperszaak. Voor concurrentie op de arbeidsmarkt is ze niet bang. “Ik doe mijn eigen ding en ik ben heel leergierig. Vroeger had ik geen zelfvertrouwen, ik was heel onzeker en nu weet ik wat ik kan en wat ik wil. Dat heb ik bij Sparkle in Style geleerd. Ruby Pracht is een top coach. Ze is heel begripvol en ze legt alles heel goed uit. Ik heb veel geleerd in drie maanden, ook op sociaal gebied.”
 

Bij kapster worden blijft het niet voor de ambitieuze Faiseline. Ze wil nog een cursus nagelstyliste doen. Djarissa Sanders is al bezig met een vervolgcursus. De 18-jarige uit Berkel en Rodenrijs wordt twee dagen per week naar Moerwijk gebracht door haar moeder. Zij vormen een hecht team. “Ik wil met mijn moeder een eigen bedrijf beginnen, zij wil wimper extensions gaan doen”, vertelt Djarissa die de cursus nagelstyliste heeft afgerond en momenteel de opleiding voor visagiste volgt. “Op de school waar ik zat was een nagel cursus maar die vond ik niet leuk. Ik leerde er niet veel. Ik werd op een stage gestuurd maar daar moest ik alleen maar schoonmaken. Mijn juf ontmoette Ruby op een On Stage-beurs in Zoetermeer en zo ben ik bij Sparkle in Style terecht gekomen.”

Tweede huis

“Sparkle in Style is mijn tweede huis”, zegt Djarissa. “In het begin voelde ik me alleen en was ik erg op mezelf, maar je leert hier ook met anderen omgaan en samenwerken. Nu praat ik gezellig met iedereen.” Praten kan Jessie Hillebrand (18) als geen ander. Jessie is via het Loket jonge moeders, Ja voor een Kans en Xtra, allemaal geweldige Haagse welzijnsorganisaties die jongeren verder helpen, bij Sparkle in Style terechtgekomen. “Ik ben  op mijn 17de moeder geworden. Ik ben wel samen met de vader van mijn kind maar ook weer niet. Het is ingewikkeld. We hebben even samengewoond maar dat ging niet goed. Hij is jong en moet nog volwassen worden”, weet de kortdate Houtwijkse, die zelf een opmerkelijk volwassen indruk maakt. “Ik moest wel snel volwassen worden toen ik moeder werd, het kon niet anders. Denk maar niet dat je veel hulp krijgt wanneer je op je zeventiende een kind krijgt. Kijk maar hoe je het doet, zei men tegen mij. De maatschappij is bikkelhard want je bent te jong voor een uitkering of een woning. Het enige dat je kunt krijgen is de voogdij over je kind en daar moet je veel moeite voor doen.”

Djarissa Sanders (links)

 
 

Openminded

Jessie is nu drie maanden, twee dagen in de week bij Sparkle in Style voor de opleiding nagelstyliste. “Ik ben hier met open armen ontvangen. Elke keer als ik kom voelt het als een verlossing van mijn dagelijkse leven, waar alles natuurlijk om mijn zoontje draait. Ik begin nu een ritme te krijgen om andere dingen te kunnen doen, voor mezelf. Dat is goed voor mij. Het is ook leuk om in contact te komen met allerlei verschillende mensen. De sfeer is heel open minded. Ik vond het eerst raar om jongens bezig te zien met make-up. Dat kende ik niet. Maar alles kan hier, iedereen is welkom. Of je nu homo bent, lesbisch of transgender, het maakt niet uit. We zijn hier als een familie, de sfeer is geweldig.”
 
 
Jessie Hillebrand (links) en Faiseline Dossett